Как да си спестим проблемите с разширените вени?

Лятото наближава и е време да вземем мерки, за да се предпазим от възможните проблеми, които възникват при повишаване на температурите.


This image has an empty alt attribute; its file name is Logo_Vzemi-karakata-si-v-ruce_2.png

Лятото наближава и е време да вземем мерки, за да се предпазим от възможните проблеми, които възникват при повишаване на температурите.

Не само кожата ни може да пострада, когато заедно с хубавото време дойдат и по-силните вредни слънчеви лъчи. През идния сезон се задълбочават сериозно проблемите с разширените вени и подуването на крайниците.

Затова съдовият хирург проф. Кузман Гиров – ръководител на Клиниката по съдова хирургия и ангиология към ВМА, гостува в “100% будни” със съвети и с подробности за лечението на хроничната венозна болест.

Разширените вени на долните крайници е проблем с медицинското название “варикозна болест”. Той засяга около 37% от населението на земята. Въпреки че се е смятал за проблем на възрастните хора, в последните години заради заседналия или прекалено активния начин на живот, разширените вени тормозят дори хора на 20-25 години. Като 3 пъти по-често този проблем се среща при дамите.

В началото разширените вени се проявяват само външно и са по-скоро козметичен дефект. Следващият симптом е появата на тежест в края на деня. Но започнат ли да се появяват болки, предимно вечер, сърбеж или оток около глезените, пигментация на подбедриците, втвърдяване на кожата, чувство на парене, мравучкане, крампи – това са симптоми, които трябва да алармират за по-сериозен проблем. Пациентите обаче често отлагат посещението при лекар, защото сутрин след събуждане всички тези симптоми вече са изчезнали.

Колкото по-рано се установи проблема с варикозните вени, толкова по-добри са шансовете за лечение. Новите методи гарантират безболезнено възстановяване, в противен случаи страдащите от разширени вени сами се обричат на продължителни болки, дискомфорт дори при малко движение и влошен естетичен вид.

Източник:

БНТ -“100% будни” – Как да си спестим проблемите с разширените вени? Съветите на проф. Кузман Гиров

https://www.bnt.bg/bg/a/kak-da-si-spestim-problemite-s-razshirenite-veni-svetite-na-prof-kuzman-girov