ИЗВЪНРЕДНОТО ВРЕМЕ И РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ


Проф. Детелина Луканова, ангиолог от НКБ, за проявите и различните стадии на хроничната венозна болест.

Разширените вени са много разпространено заболяване. Според последни проучвания 2/3 от населението има разширени вени. „Заболяването е хронично, прогресиращо. Тежките форми водят до инвалидизация, това са така наречените венозни язви“, казва проф. Детелина Луканова, началник на Отделението по ангиология в Националната кардиологична болница в София.

Тя съветва лекарска помощ да се търси още при първите симптоми – лека тежест в краката, лек оток, малък сърбеж. „За съжаление, идват при нас в един доста напреднал стадий“, отбеляза проф. Луканова в предаването „Рано в неделя“.

Тежест, парене, сърбеж, оток са сред симптомите за разширени вени.

Напредналата възраст е рисков фактор, но да се знае, че средната възраст при това заболяване е 55-60 години и 1/4 от болните са между 18 и 50 години. 2/3 са жени, много по-често е при жените. Половината от пациентите работят на пълен работен ден – това е много важно. Раждали са почти 90% от жените с такива проблеми“, подчерта Детелина Луканова.

Сред причините за заболяването са обездвижването на работното място и фамилната обремененост.

Има различни степени на заболяването.

Цялостното издуване на краката не е признак на разширени вени, по-скоро е признак на лимфен застой. Когато човек има този симптом, трябва задължително да се консултира със специалист, защото тук вече ни помага техниката“, коментира проф. Луканова.

Обездвижването в дома влияе неблагоприятно на хората с разширени вени. Какви съвети дава специалистът?

„Намаляване на телесното тегло, много течности трябва да се приемат, особено през лятото. Също мерки против запека, плодове и зеленчуци в този план, разбира се – риба, нетлъсти меса. Да се носят широки, удобни дрехи, както и едно токче от около 4 сантиметра, за да не е плоска обувката и да не е много висока.“

Източник БНР:

Цялото интервю с проф. Детелина Луканова и как да се справим в извънредното време с разширените вени, чуйте в сайта на БНР

https://bnr.bg/horizont/post/101254164/naprednalata-vazrast-e-riskov-faktor-za-razshireni-veni