Д-Р АТАНАС МАТЕВ: ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПОВЕЧЕ ДВИЖЕНИЕ СРЕЩУ ХЕМОРОИДАЛНА БОЛЕСТ


Д-р Матев дава експертното си мнение по въпросите за хемороидалната болест, обездвижването и рисковете за нашето здраве

Д-р Атанас Матев е специалист по хирургия и онкология, специализирал в областта на аналните заболявания. Бивш университетски преподавател по хирургия в Тракийския университет. Той основава и ръководи вече 20 г. Медицински център „Д-р Матев“ (Стара Загора, ул. “Цар Иван Асен ” 115; www.hemoroidi.bg), където прилага високоефективни съвременни методи в лечението на хемороиди, анални фисури и полипи на червата.

Д-р Матев, заради пандемията от COVID-19 повечето хора работят дистанционно от вкъщи. Какви според вас са рисковете за здравето, ако в ежедневието липсва двигателна активност?

Действително, един от рисковите фактори за обостряне на хемороидалната болест е намалената физическа активност. Бих посъветвал хората, които работят от дома си, да извършват физически упражнения и да консумират храна с ниска енергийна стойност, предимно влакнести зеленчуци.

Какви рискове крие развитието на хемороиди и какво всъщност представлява хемороидалната болест?

Хемороидалната болест е бавно напредващо заболяване, засягащо кръвоносните съдове в зоната на ануса, което се изявява предимно в зрялата възраст. В напредналите стадии то нарушава трудоспособността, влошава качеството на живот.

Какви са основните причини за появата на хемороиди?

Две са основните теории за развитие на хемороидалната болест. Едната е съдова теория която обяснява заболяването като увеличаване и направилно функциониране на нормално съществуващите в тази зона хемороидални кръвоносни съдове. При другата теория  заболяването се обяснява като недостатъчност на съединителната тъкан на ануса водеща до „изпадане“ на хемороидите извън ануса. Действително има предразположение към заболяването, но и начина на живот има значение. Изправеното положение на човека играе също роля за появата на хемороидите.

Има ли хора, които са предразположени към развитие на хемороиди?

Много често се смята, че някои професии са свързани с повишен риск от развитие на хемороиди. Моята практика сочи, че има  професии, които изискват продължителни седене придружено с вибрации, напр шофьори много трудно толерират симптомите на заболяването, но това не означава, че боледуват по-често от останалите хора. Хемороидите са заболяване на зрялата възраст 35-55 год. Децата са пощадени от това страдание.

Кои са симптомите на заболяването, за които човек трябва да следи и кога е добре човек да се обърне към лекар специалист?

Винаги е добре човек да получи професионален и добронамерен здравен съвет. Основните симптоми, които трябва да обезпокоят пациентите, са кървене след изхождане, болка след изхождане, излизане на тъкан извън ануса след дефекация. Не са редки случаите, когато човек си мисли, че страда от хемороиди, а всъщност има много по-опасно онкологично заболяване. Диагнозата хемороиди не бива да се слага с лека ръка. Поставянето на ендоскопска диагноза, особено при пациенти над 40 г. е задължително.

Какви са стадиите на хемороидалната болест?

Д-р Матев: Заболяването има четири стадия. Четвърти стадий е последен, води до ежедневни страдания и влошено качество на живот, кървене, изтичане на слуз, необходимост от прибиране на хемороидите след всяко изхождане. В този стадий лечението почти винаги е хирургично.

Какво е лечението на хемороидалната болест?

За всеки стадий съществува различно лечение. В първи етап се спазват  хранителни ограничения, промени в хигиената, и това в повечето случаи е достатъчно за овладяване на симптомите. Във втори и трети стадий има голямо ранообразие от безкръвни лечебни методи, които практикувам вече повече от 20 години. Прилагам индивидуализирано лечение. Т.е няма шаблон, или най-добро лечение. Има най-добро лечение за конкретнния пациент. Най-използваните безкръвни методи са лигиране с еластични пръстени, биполярни процедури, инфраред терапия, както и комбинации от тях.

Какъв хранителен режим трябва да спазват хората, за да облекчат симптомите на хемороидалната болест?

Хранителният режим е от изключителна важност. Съществуват храни, които са определено дразнещи хемороидите –  пикантните подправки, люти чушки, черен пипер, червено вино, злоупотреба с алкохолни напитки. Препоръчвам да се избягват. Има и полезни храни, най-вече тези, които водят да улеснено изхождане напр. зеле, моркови, зелени салати, пресни заленчуци, достатъчно течност. Препоръчвам да се намали количеството на рафинирани висококалорични храни, напр. бял хляб, захар, сладки напитки.

Съществува ли връзка между хемороидите и разширените вени?

Такава връзка има, доколкото и двете заболявания засягат кръвоносни съдове, но хемороидите са просто вени, в тях тече артериална кръв затова при кървене от хемороиди кръвта е алена, по-светла на цвят. Факт е, че лекарствата за вени, като напр. флавоноиди, предписваме и при пациенти с хемороди. Хората  чувстват облекчение от тези медикаменти и при двете заболявания. Биофлавоноиди може да да използват във всички стадии и са за предпочитане пред локалните средства при хемороидална болест. Ако не се постигне облекчение, тогава се намесват хирурзи с проктологична насоченост за продължаване на лечението.